A nagy sztárokat a keresztnevükön szólítják

Naomi Campbell sztár sztárok híresség szépség

A nagy sztárokat a keresztnevükön szólítják

A minap a barátnőm éppen sztoriban volt és mesélt valamit Naomi-ről. Akkor még csak sejtettem a történet alapján, hogy gyönyörű modellről, Naomi Campbell-ről van szó. Kérdeztem, hogy: „Te csak így a keresztnevén szólítod?”. Majd jött a válasz: „Persze, én így hívom.”

Nem ismeri személyesen (arról azért tudnék), mégis ilyen közvetlenül mesél róla. Alapjába véve ez nem egy nagy sztori, de azt be kell látnunk, hogy abban, hogy egy sztárt a keresztnevén, esetleg becenevén szólítanak (ahogy azt a közvetlen környezete is teszi), abban nagy munka van, és a rajongásnak köszönhető. Hiszen egy rajongó rengeteg dolgot megtenne azért, hogy imádott csillagával tudjon beszélgetni, ezért amikor beszél róla, úgy meséli, mintha egy barátja lenne. És ez a mostani sztároknál egyre fontosabb.

Sokkal közelebbinek érzi magához azt a zenészt, sportolót, színészt, modellt, és még sorolhatnánk. Ezért, ha egy híresség eléri azt, hogy már nem vezetéknevén, esetleg teljes nevén emlegetik, akkor azt az embert szeretik. Ehhez viszont rengeteget kell dolgozni, és példaképként kell működni, és akkor fog az megtörténni, hogy a követők (bár tisztelettel, de) a barátibb neveden szólítsanak.

A sportolók közül említhetnénk a kosárlabda sportágon belül Michael Jordan-t vagy Kobe Bryant-et. Nagyon sok kommentátor is idővel már csak Mike-ot és Kobe-t mondott.

A zeneiparban ott van Axl Rose. Akit a legtöbben így hívnak, de sokan csak az Axl nevet említik. Ez persze nem az eredeti neve, egy korábbi bandáját hívták így, és Ő ezt megtartotta magának (gyerekkori neve William Bailey nevelőapja után, majd felvette édesapja nevét, így később W. Axl Rose lett a hivatalos neve). Vagyis jó eszköz egy becenév kreálása, ami keresztnévként funkcionál (mint Magic Johnson-nál –  eredetileg Earvin Johnson).

(kép forrása: www.mirror.co.uk)

Hasonló ehhez az az állapot, amikor egy csapat rajongói többesszám egyes személyben beszélnek az eredményekről, mert annyira magukénak érzik a kudarcot és a sikereket. Hány labdarúgó rajongó mondja egy győztes meccs után, hogy nyertünk? – Ugye?

Akadnak olyan esetek, mikor egy sztár már olyan sikereket ér el, hogy saját becenevével kezdik emlegetni az emberek. Ha Hollywood színészeit nézzük, ott van például Dwayne Johnson, akit a nagyvilág csak úgy nevez: A Szikla. Ehhez persze nem kicsi karriert kellett befutnia, mind WWE-ben, mind a filmvásznon.

A lényeg tehát az, hogy a követőink közel érezzék magukat hozzánk, ehhez pedig a közvetlenség egyik lehetősége, ha hagyod, hogy a keresztneveden szólítsanak. Ez magyar ismert személyeknél is megvalósítható. Én is többször említem Magyarország nagy Ganxstaa-ját csak egyszerűen Zolinak.

Borítókép forrása: sputniknews.com