Technológiai fejlettség

COVID-19, korona, koronavírus, pngn,

Technológiai fejlettség

A technológiai fejlettség soha nem látott méreteket öltött napjainkban.

Az internet és az okostelefonok, okostévék megjelenése során a modern technológia az egész életünkbe beférkőzött, megváltoztatva a napi rutinokat.

A technológia fejlődés nem hagy alább, s máris számos változás következett be a piacon, oktatásban, a média- és a kommunikáció világában is.
Mint mindennek, ennek is két oldala van.

Számos előnyünk keletkezik abból, hogy a technológia folyamatosan fejlődik:

Az orvoslás világában egyre több olyan módszert és gyógyszert fejlesztenek ki, melyek nagyobb segítséget nyújtanak a betegek számára.
Az oktatás is fellendült, hiszen az internet hozzáférést biztosít a legtöbb tananyaghoz, nem beszélve azon applikációkról, melyek például a nyelvtanulást segítik elő.
Az idővel is spórolhatunk, hiszen bármikor befizethetjük a számlákat on-line, de akár az esti pizzát is megrendelhetjük.
A vállalatok jelentős eredményeket érhetnek el az új technológia vívmányok segítségével. A gyártósorokon több termék készülhet el adott idő alatt, s megjelent számos olyan alkalmazás, mely megkönnyítheti a napi feladatok elvégzését.

Most lássuk a nagy léptékű fejlődés kevésbé pozitív oldalát:

A digitális szakadék: A környezetünkben a legtöbb ember életéhez hozzá tartozik az e-mailek elolvasása-, megválaszolása, telefonálás, de például az orvosok is egyre több modern eszközt használnak a gyógyítás érdekében.
Viszont számos országban, kultúrában az embereknek nincs lehetőségük, igényük ezen  eszközök használatára. Egy igen széles “szakadék” tátong a végletek között, s aki valamilyen okból kifolyólag nem használja a modern technológia vívmányait, az akár hátrányba is kerülhet.
Ellustulás: az emberek (tisztelet a kivételnek!) egy kényelmesebb életmódot választanak, hiszen minden és mindenki karnyújtásnyira van.
A kommunikáció elgépiesedése: Gyorsabb és olcsóbb messengeren vagy Viber-en beszélgetni, mint felhívni a másik felet, vagy találkozni. Ez általánosságban negatív hatással van a kommunikációra, hiszen írásban nehezebb kifejezni az érzelmeinket, s könnyen vezethet félreértésekhez.
A folyamatos online jelenlét miatt a kikapcsolódás is sokkal nehezebb, hiszen az ember akarva- akaratlanul is ránéz a közösségi oldalakra, miközben pihen a családdal.
A felgyorsult világban nehéz egy dologra koncentrálni, mivel számos ügyet intézhetünk egyszerre, s nehéz elszakadni az online tértől.

Azt, hogy milyen irányba viszi életünket a technológia fejlődése, mi befolyásolhatjuk.

Forrás: https://www.biztositasiszemle.hu/cikk/elemzesek/egyre_gyorsulo_technologiai_fejlodes_mik_lehetnek_a_kockazatok.1797.html