Mi is az a Black Friday?

PNGN, vállalkozás, marketing

Mi is az a Black Friday?

A Black Friday kifejezés gyakorlatilag elkerülhetetlen a mai világban. November vége felé minden online és offline üzletben láthatóak kedvezmények ilyen elnevezéssel. Na de mi is az eredete ennek a napnak?

Nem sokan tudják, hogy miért lett Fekete a neve ennek a pénteki napnak. A pénteket talán könnyebb megfejteni. Decemberben már mindenki aggódik a karácsonyi ajándékok beszerzése miatt, így még november végén igyekeznek minél több mindent megvásárolni. Egészen pontosan november utolsó hétvégéjének kezdetén, péntek este. Bár manapság már napokig, sőt hetekig tart a Black Friday.

A fekete szó eredete viszont homályosabb. Egyáltalán nem fekete mágiára vagy valamilyen horrorisztikus múltra kell gondolni. Egyszerűen csak annak idején a kereskedők a napi egyenlegüket egész évben addig írták be esténként pirossal, amíg az negatív volt. Amint pozitív lett, már fekete színnel írták az éves egyenleget. Ez általában Karácsony előtt egy hónappal alakult ki az Ünnepek előtti leárazások miatt. 

Azóta már egy marketing eszköznek használja szinte minden iparág, egyes vállalatok nem túl etikusan, de ezt különböző jogszabályokkal szigorítják. Például többen azért hoznak létre egy szolgáltatást nagyon drágán két héttel a leárazások előtt, hogy aztán Black Friday napjára leárazzák a normál árszintre.

Kép forrása: en.wikipedia.org

Érdekesség még, hogy korábban kifejezetten az online termékekre létrehozták a Cyber Monday-t, ami a Fekete Péntek utáni első hétfő. A netes szolgáltatásoknak ekkor voltak leárazásai, bár manapság már ez is több hetesre nyúlik.

Borítókép forrása: mountainsideins.net