A selfie története

A selfie története

Manapság már ha akarjuk, sem tudjuk elkerülni azokat a képeket a social media-ban, amiken ugyanaz az a személy szerepel, mint aki a képet készítette. Ez a selfie, vagyis az önfotó, mely során valaki saját magáról csinál képet. Influencer-ek, céges profilok használják különböző bejegyzésekhez, hogy testközelibb élménnyé tegyék a nézőknek/hallgatóknak a követést.

Na de honnan is származik a selfie? Önfotókat már a fényképezés hajdanán is készítettek. Az elsőt Robert Comelius 1839-ben, amikor is 1 percig kellett várnia, mire az önkioldó készített róla egy képet. A selfie angol származású szó, a brit Oxford szótár szerkesztőbizottsága ezt a szót választotta 2013-ban az év szavának.

A digitális technológia világméretű haladása segítette ennek a „tevékenységnek” a terjedését. 2010-ben adta ki az Apple az iPhone 4-et, mely az első kétkamerás telefon volt. Ez volt a nagy beindulás oka, hiszen a mobiltulajdonosok úgy tudtak magukról képet készíteni, hogy a kép megszületése közben, és előtt látták magukat. Mivel ilyenkor látható, hogy milyen tekintet vagy tartás előnyös, így sokkal jobb képek tudnak születni.

A terjedés annyira magas fokú volt, hogy az amerikaiak esetében a statisztika szerint már minden második ember készített ilyen képet. A legtöbbet amúgy ausztrál emberek készítették, majd a kanadaiak, és végül USA lakossága került fel a dobogóra.

selfie

A selfie-nek a marketingben sem elenyésző a szerepe. A felgyorsult világban mindenki nagyon gyorsan jut információhoz és gyorsan is ad tartalmakat. Mivel már nem nagyon van olyan iparág, és olyan vállalat, ami nincs jelen a social media-ban, így szinte mindenki aktívan terjeszti „igéjét” a különböző felületeken. Hogy hitelesek legyenek a megörökítések, a sztárok egyszerűen csak előkapják a telefonjaikat és máris megosztják aktuális helyzetüket. Hogy miért szeretik ezt a követők? Mert nem tűnik annyira mesterkéltnek (még ha sokszor az is), és sokkal közelebb érzi magát a követő az imádott követetthez. Hiszen, mivel nem professzionális, előre beállítottnak tűnt képekről van szó, így olyan, mintha egy közeli barát mindennapjait figyelnénk.

Selfie 1920-ból (kép forrása: www.erdekescikkek.com)

Selfie 1920-ból (kép forrása: www.erdekescikkek.com)

A selfie készítésnek pszichológiai háttere is van. Gyakran depresszióval, önbizalomhiánnyal kötik össze. Amerikában egy pszichiátriai intézmény azt a megállapítást tette, hogy a túl sok önkép készítése már beteges, és gyakorlatilag betegségnek is számít. Selfitis-nek nevezték ezt el. Ez egyelőre vitatott, az viszont erősen feltételezhető, hogy a selfie-nek van egy olyan célja, hogy az illető sok tetszésnyilvánítást szerezzen, jobb esetben még comment formájában is.

Képek forrása: www.pexels.com